Crematie
Het Hindoeïsme bestaat uit verschillende tradities en overtuigingen. Deze gaan er allen van uit dat de mens een kringloop van reïncarnaties (wedergeboorte) doormaakt, voordat hij met Brahm herenigd kan worden. Omdat crematie de snelste weg is om de terugkeer van het lichaam naar de bron mogelijk te maken, worden veel hindoes dus gecremeerd. Daarom is cremeren geruststellender voor de familie dan begraven. De priesters vormen de schakel tussen de individuele gelovige en de plechtigheden die bij belangrijke gebeurtenissen in het leven moeten plaatsvinden, terwijl er geen officieel gezag is.
De crematie:
In het crematorium wordt de kist geopend en versierd met kransen.
Na het zingen van religieuze liederen houdt de priester een preek. De oudste zoon loopt met een brandende dia vijf keer rond de kist en raakt telkens met de dia de mond van de overledene aan. Dit is de zogenaamde 'doodskus', waarmee symbolisch het lichaam in brand wordt gezet. Na het gezamenlijk uitspreken van een aantal gebeden gaan de aanwezigen in de rij staan om afscheid te nemen van de overledene en leggen rijstkorrels of bloemblaadjes in de kist.
Omdat het voor de familie heel belangrijk is het lichaam van de overledene te zien branden, kunnen vier tot tien directe nabestaanden mee naar de ovenruimte om de verbranding mee te maken. (dit hangt af van de grootte van het crematorium) De oudste zoon kan daarbij de kist in de oven duwen om de verbranding in gang te zetten.
Omdat een hindoestaanse uitvaart langer duurt dan andere crematies, wordt het meestal aan het eind van de dag gepland, zodat de mensen tegen betaling extra tijd kunnen reserveren.
As verstrooiing:
Na de crematie moet het as worden toevertrouwd aan de oneindigheid. De traditionele manier om dat te doen is het verstrooien boven stromend water. Om verschillende redenen wordt de as bijna altijd in achtergelaten bij het crematorium voordat het as een eindbestemming krijgt.
Als er de mogelijkheid bestaat om het as over de oevers van de Ganges te strooien gaat daar natuurlijk de voorkeur naar uit. Ook bestaat de mogelijkheid dat nabestaanden een vliegtuig of boot huren, zodat ze midden op de rivier het as kunnen verstrooien.
Crematie op de Ganges
http://www.youtube.com/watch?v=Ia8HggeE23M
Erna:
Na de crematie leeft de familie tien dagen op sobere sober en eet zij vegetarisch. Elke dag wordt thuis een offerdienst gehouden, waarbij tien rijstballetjes worden geofferd om voor de ziel van de overledene een nieuw menselijk omhulsel af te smeken bij de goden. Reïncarnatie kan namelijk ook betekenen dat de ziel terugkomt in de lagere vorm van een dier.
Maak jouw eigen website met JouwWeb